Мека стая – актуална информация I

 След кратко отсъствие от темата за меката стая, се завръщамe с бърза актуална информация и някои парични пояснение. 

На този етап събираме оферти от подизпълнителни – тези, които ще произведат меките панели и тези, които ще направят ремонтната част. Ковид не помага в темпото, с което се движим. Болницата беше под карантина първите две седмици от годината. Така или иначе две фирми вече бяха през тази седмица на оглед. Очакваме поне още една следващата седмица. Планът е до края на месеца да съберем оферти. 

Следващите стъпки са: изработване на панелите, ремонт на стаята (в която има мухъл и два прозореца трябва да се полу-зазидат и вероятно разни други подготвителни дейности, преди да се облицоват), поставяне на панелите, осветление, климатик, интерком. 

В края на кампанията за набиране на средства стигнахме крайната цел от 15 000 лв. Платформите, в които реализирахме събирането, удържат 5% комисионна и ДДС. Така на 8 януари получихме превод от 7478.39 от събрани 7,957 в Платформата. 

Средствата от кампанията в DMS, както ни обясниха, пристигат с месец закъснение, защото хората трябва да си платят сметките за телефон, от където идват и парите. Така тези средства ще пристигнат при нас на два транша, също с удържана комисионна и ДДС. Събраната сума там е 324 лв. 

През периода на последните три месеца от сметката на фондацията са излезли 41.2 лв – 10лв*3 такса за поддръжка на сметката и 10 лв + 1.2 лв такса превод, с които платих съдебната такса за дело, което водя срещу Министерство на здравеопазването във връзка с обещаните пари за обновяване на материалната база на психиатриите. Тъй като това не е разход по меката стая, тези десет лева Ирина възстанови лични средства. 

Така крайната сума, която имаме в банковата сметка на Кожа, в момента, е 14 677.18 лв. 

Допълнително, двама от нашите дарители изявиха желание да ни помогнат с осветлението и климатизацията на помещението.

Паралелно с тази кампания, успяхме да реализираме някои малки материални и обучителни дарения за болницата. Д-р Калина Йорданова успя да осигури със странични дарения лаптоп и специални разлекателни игри. Със средства на Кожа от платформата Патреон заплатихме провеждането на обучение на персонала по провеждане на т.нар. мотивационно интервюиране. Повече за това ще пиша в следващите дни.     

Ако имате въпроси или желание за повече информация – пишете ми. Обезателно ще ви отговоря, макар и може би с известно закъснение.  

Регистрирана разпознаваемост, декларативна толерантност и обществена значимост на проблемите на психичното здраве, но и повече консервативност. Това отчита нова втора вълна на експериментално изследване на „Кожа“,
Как миcлим за пcихичното зраве
"Човек на годината" 2022 беше присъдена на добролците, активистите и организациите, подкрепили засегнатите от войната в Украйна. "Кожа" получи това признание за психичноздравната помощ, която предостави онлайн още в първите часове на бомбардировките, а по-късно и на терен в София.
317513814-883058982689688-4299891078554369143-n
Заключението е, че България изостава с десетилетия от очакванията за модерно държавно осигуряване на грижи за психичното здраве, продължава да демонстрира незачитане на психичното здраве на своите граждани, а подходът към цялостния проблем на психичното здраве и институционалните социални грижи в България следва радикално да се промени.
cpt-2022
Посещението ще се проведе межди 14 и 16 ноемрви 2022. Неговата основна част  е организирана около двудневна среща ( 15 и 16 ноември) с екипа на белгийското федерално правителство, отговарящ за реформата. В допълнение към тази инициатива, на 14 ноември ще се проведе  конференция, организирана под егидата на Чешката република (в момента държаща председателство на Съвета на ЕС), както и  посещение на местни служби за оказване на психичноздравна подкрепа. 
federal-parliament-palace-nation-brussels
“Въпросът за развода. За деца и родители” е втората книжка от поредицата “Въпросът за…”, следваща “Въпросът за смъртта. За деца и родители”. “Въпросът за развода” дава някои идеи за начина, по който бихме могли да разговаряме с децата, когато родителите им вземат решение да се разделят и да заживеят отделно. Тя е замислена за деца от 4 до 10-годишна възраст и техните родители, но е подходяща за всеки, който има нужда от подкрепа при разговор в темата за раздялата на мама и татко.
3