Празнични неволи.

Ето някои от непривичните поведения, състояния и емоции, за които да държим очите си отворени и да не реагираме първосигнално, а с разбиране и любов, ако ги забележим у себе си или другите: 

Постоянен гняв и раздразнителност у някой, който преди не е проявявал такова поведение, е чест индикатор, че нашият близък приятел или роднина може би се бори със затруднения, които биха могли да бъдат и психично разстройство.

Чести проявления на негативна нагласа, особено към дейности, които обикновено носят удоволствие, също са възможен сигнал за депресия, която може да остане неглижирана.

Оттегляне от социални дейности и самоизолация не бива мигновено да бъдат отписвани като проява на незаитересованост или нехание.

Загуба на интерес към неща, които преди са носили удоволствие, са други чести симптоми на депресия.

Резки промени в начина на хранене – загуба на апетит или преяждане.

Промени в съня като трудност при заспиване или прекалено много спане.

Тъй като човекът, който страда от депресия, често не забелязва тези промени във функционирането си, тъй като те настъпват постепенно, е много важно близки и роднини да могат да ги идентифицират по-лесно и да успеят да видят причината зад тях. Това ще им даде сигнал да подкрепят своя скъп човек и да му помогнат да потърси и получи помощта, от която се нуждае.

И не забравяйте – това са просто празници!  😉

Петя Кокудева (1982) е детска писателка и пътешественичка. Автор е на осем книги за деца и на две с документални истории от света. Често се среща с хлапета, за да ги сприятелява с литературата.
PXL_20240521_055025923~2
Не без малка доза гордост приветстваме Мария Ганева в екипа на “Кожа – платформа за психично здраве”. В следващите 6 месеца Мария ще се занимвава със съдържанието на сайта и социалните медии, както и с комуникацията с нашите приятели и партньори. Можете да се свържете с Мария на maria@koja-bg.org
Мария Ганева - АЯ
Психично здраве Европа* стартира новата лидерска програма за младежи от Европа на възраст 18-25 години. Програмата предлага възможност да се гарантира, че гласовете на младите хора са в основата на движението за психично здраве. Ние от фондация Кожа - платформа за психично здраве се надяваме, че България ще има свой представител!
1
Конференцията, посветена на Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и свързаните с него растройтва, която се проведе в края на 2023 г., представи петима лектори с различен с различна експертиза. В този материал ще намерите както кратки описания на техните презентациите, така и видеозаписите от конференцията. Ще намерите и личните истории на хора, живеещи с ОКР, с което се надяваме, че ще видите това разстойство през неговия ежедневен човешки облик.
ОКР конференция
Георги Ненов. На 37 години1 от София . Неженен, но щастливо обвързан и баща на едно малко Кате. Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”, който от почти 8 години всеки вторник разказва истории, които вдъхновяват. Отдаден на спорта - в конкретния момент на бразилското джу джицу. Забавлява се като кара неща - автомобил, мотоциклет и/или ски. Обича да чете и слуша книги и подкасти и да се среща с хора за пример. Напоследък посещава училища извън София, за да се срещне с гимназисти и да им разкаже за уроците, които той е получил от над 400 госта и да им помогне да повярват, че имат свой собствен свръхчовешки път - в образованието, в кариерата, в живота.
Gerogi Nenov Ubermensch
Оля Антонова, позната като Оля Малинова, е известна с много неща, но две се открояват - комедия и вино. Семейният бизнес на Оля е първият и най-голям производител на плодови вина в България - "Трастена". Заедно с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова основават компанията за стендъп "Три жени на микрофона". Сред популяните спектакли на компанията са "Добрата, Лошата и Красимира" и моноспектакълът "Министър на щастието".
Olq 2